Bodemisolatie

Bodemisolatie is een manier om je kruipruimte te isoleren, erg handig als je vloerverwarming neemt en dit nog niet hebt. Een andere manier is het isoleren van de onderkant van de vloer. Beide zorgen voor vloerisolatie en de vloer is een plek waar doorgaans in huis veel warmte verloren gaat en is het slim dit aan te pakken.

Het isoleren van de onderkant van de vloer is de meest gangbare manier van kruipruimte isolatie, maar als de kruipruimte niet toegankelijk is, of hij is minder hoog dan 35 centimeter, is bodemisolatie een goed alternatief.

Wat moet je weten?

Een aantal zaken die je niet moet vergeten:

  • Bodemisolatie niet altijd mogelijk
  • Soms is vloerisolatie aan de onderkant beter
  • Bodemisolatie met schelpen wordt vaak gekozen
  • Vanaf 25 euro per m2
  • Ventilatie is belangrijk

Wat is bodemisolatie?

Bij bodemisolatie wordt de vloer van de kruipruimte bedekt met een isolerend materiaal. Dit is nodig, want kruipruimtes zijn vaak vochtig en koud. Door de onderkant van de kruipruimte te isoleren kan kou en vocht minder makkelijk naar binnen komen. En doordat de temperatuur in de kruipruimte beter is, zorgt dit ook meteen voor een beter klimaat in huis.

Voordelen

Een van de grote voordelen van bodemisolatie is dat je de vloer hier niet voor hoeft te verleggen of aan te tasten; het is snel en makkelijk aan te brengen. Ook kan goede bodemisolatie van 20 centimeter dik al zorgen voor een stijging van de temperatuur van de vloer van 4 graden Celsius. Je hebt dus al snel je investering terugverdiend met de besparingen op je stookkosten. Bovendien zorgt het er voor dat alles wat zich in de kruipruimte bevindt beschermd wordt tegen kou en vocht en het is een redelijk goedkope manier om je huis te isoleren. Meer in de video:

Materialen voor bodemisolatie

Voor bodemisolatie worden vaak materialen gebruikt die je de ruimte in kan spuiten omdat deze vaak niet toegankelijk is. Daarom kan je kiezen uit chips, EPS-parels of schelpen. Chips zijn vooral goed voor kruipruimtes waar veel vocht en plassen ontstaan. EPS parels zijn een duurzame manier om de bodem van je kruipruimte te isoleren en kosten het minste omdat er minder van nodig is. Schelpen zijn een natuurlijk middel en dat goed werkt tegen schimmels en huisstofmijt, maar dit materiaal kost wel het meest.