Elektrische vloerverwarming

Alle informatie over kosten en het leggen

Als er wordt gekozen voor vloerverwarming, zijn hierin nog een aantal keuzes te maken. Zo kan er voor een elektrische vloerverwarming gekozen worden. We zullen op deze pagina meer kenmerken prijs geven en inzicht geven van de kosten die hierbij komen kijken.

Wat is een elektrische vloerverwarming?

In veel gevallen wordt de warmte gegeneerd doordat de (cv) ketel warm water door de buizen pompt. Hierdoor word de ruimte gelijkmatig verwarmd door middel van het buizenstelsel wat in de grond is verwerkt. Bij elektrische vloerverwarming, is het niet nodig om deze aan de cv-ketel te koppelen. De warmte wordt hierbij opgewekt door elektriciteit. Dit heeft een aantal voordelen, voornamelijk voor het plaatsen en de kosten hiervan. Echter doordat er elektriciteit gebruikt wordt, heeft dit ook direct gevolgen voor de energierekening. Ook is de warmte afgifte anders dan bij de traditionele vloerverwarming. We gaan later dieper in op de voor- en nadelen van de elektrische vloerverwarming.

Kosten elektrische vloerverwarming

Wanneer we het hebben over de kosten van elektrische vloerverwarming, dan willen wij hierin duidelijk onderscheid maken in:

  1. Installatiekosten
  2. Verbruikskosten

Installatiekosten

voor het aanleggen van de vloerverwarming is het verstandig om een specialist in te huren. Deze kan tevens adviseren en kan in een korte tijd de verwarming aanleggen. Om te beginnen liggen deze kosten voor een elektrische vloerverwarming lager dan het plaatsen van een vloerverwarming die middels warm water de ruimte verwarmd. Dit is dus mooi mee genomen. Het aanleggen van elektrische vloerverwarming komt uit rond de volgende prijzen:

Verbruikskosten elektrische vloerverwarming

nadat alles is ge√Įnstalleerd, zal er elektriciteit nodig zijn om de vloer te verwarmen. Bij elke manier van verwarmen komen er natuurlijk kosten kijken. Voor het verwarmen van water, wordt er gas gebruikt. In dit geval zal er dus elektriciteit gebruikt worden die maandelijks moet worden afgerekend. De kosten voor het verwarmen middels elektriciteit liggen hoger dan de optie die het met gas weet te verwarmen.

Daarom willen we hier iedereen ook goed over informeren. De verbruikskosten zullen hoger liggen en op lange termijn zal dit soort vloerverwarming ook duurder zijn. Toch kan elektrische vloerverwarming wel net de juiste oplossing zijn.

Bij onderstaande kosten gaan we uit van een energietarief dat ligt op het huidige niveau:

 

Om een goede overweging te maken is het belangrijk om het gebruik ook mee te rekenen. Daarnaast zijn natuurlijk de overige kenmerken zoals het comfort die mede de doorslag geven.

De opties

Het is mogelijk om elektrische vloerverwarming in iedere kamer te leggen. Er zijn juist minimale vereisten aan het plaatsen hiervan. Doordat de matten kant en klaar te koop zijn en vrij eenvoudig te installeren. Echter raden wij aan om het te gebruiken als bijverwarming. Dit komt door de hoge verbruikskosten die hierboven al zijn geschetst. Op het moment dat u op zoek bent naar vloerverwarming als hoofdverwarming, dan kunt u beter iets meer investeren in de aanleg van een traditionele manier. Deze kosten voor het gebruik van gas liggen namelijk een stuk lager dan de kosten die men anders voor de elektriciteits rekening zou moeten betalen.

Voor een enkele ruimte is het dus handig om toe te passen. Hierbij kan men ook ervaring op doen en vervolgens bepalen of vloerverwarming in meerdere ruimtes geplaatst zal worden.

Voor- en nadelen

Bij het kiezen van de soort vloerverwarmingen, zullen alle opties naast elkaar gelegd worden. Hierbij spelen de voor- en nadelen een grote rol en op basis hiervan kan er gekeken worden welke vloerverwarming het beste bij uw situatie past.

Voordelen elektrische vloerverwarming

Er zijn een aantal punten waarbij een elektrische vloerverwarming wel een voorsprong heeft. We hebben onderstaande 4 punten verzameld:

  • De aanschaf kosten liggen het laagste van alle soorten vloerverwarmingen
  • Het is eenvoudig te plaatsen en is niet afhankelijk van een CV-ketel
  • De vloer wordt snel verwarmd
  • Door de dunne matten, zijn de eisen voor de ondergrond minimaal. Ze zijn dus vrijwel overal te plaatsen.

Nadelen elektrische vloerverwarming

Uiteraard zitten er niet alleen maar voordelen aan. Het is niet voor niks dat de traditionele vloerverwarming alsnog populairder is. Zeker voor het comfort en het groot gebruik is dit niet de beste keuze.

  • Doordat er weinig isolatie wordt gebruikt, wordt de warmte niet lang vastgehouden in de vloer. Dit is minder comfortabel.
  • De kosten voor het verbruik zijn hoog. Afhankelijk van de ruimte kan de energierekening makkelijk verdubbeld worden.
  • Naast de portemonnee is dit ook direct slecht voor het milieu.

Zelf leggen of uitbesteden?

Deze vraag zal afhangen van de eigen handigheid hierin. Het is namelijk mogelijk om de vloerverwarming zelf te leggen. Hiervoor is wel enig verstand van klussen nodig, zo zal er ook met de elektriciteit gewerkt worden. Op het moment dat u hier niet zeker over bent is het verstandig om hiervoor een specialist in te schakelen. Om een beeld te krijgen van de werkzaamheden, hebben we hieronder een video geplaatst die Praxis heeft gemaakt:

Heeft u na het zien van de video toch niet het idee dat dit zelf gaat lukken, is dat geen probleem. Hiervoor kan er namelijk vrij gemakkelijk een specialist worden ingezet, deze vakman is dagelijks bezig met vloerverwarmingen. Bijkomend voordeel is dat er ook direct advies kan worden ingewonnen. Mogelijk dat u iets over het hoofd heeft gezien, dan zal de specialist u hierop wijze.

Het vinden van een specialist in de regio is eenvoudig. Door een gratis vergelijking aan te vragen kunt u in contact komen en krijgt u ook direct een indicatie van de kosten. Op basis van de aanbiedingen die per mail worden verstuurd, kan hierin een keuze worden gemaakt.