Isolatie vloerverwarming

Bij iedere vloerverwarming helpt het door isolatie aan te brengen. Het heeft namelijk meer invloed op het eindresultaat dan vooraf wordt gedacht. De vloerisolatie is daarom een investering die hand in hand gaat met het leggen van de vloerverwarming. Lees meer over het belang en de mogelijkheden.

Belang van de isolatie

Om te beginnen willen wij aankaarten hoe belangrijk het kiezen van de juiste isolatie is. Hierdoor weten wij zeker dat er voldoende aandacht aan wordt besteed op het moment dat het belang hiervan bekend is. De juiste isolatie is namelijk essentiel om de werking van vloerverwarming optimaal te benutten. Door isolatie op de juiste manier toe te passen komen eigenlijk 2 voordelen extra naar boven:

  • Het wooncomfort gaat omhoog
  • De energiekosten blijven beperkt

Het wooncomfort zal hoger liggen op het moment dat er minder warmte verloren gaat. Het is namelijk eenvoudiger om de kamer op de juiste temperatuur te houden. Dit heeft natuurlijk ook direct effect op de kosten. Aangezien warmteverlies in houdt dat er extra gestookt moet worden om de temperatuur constant te houden. Is het tegenovergestelde aan de hand op het moment dat de warmte wordt vastgehouden. Er is minder energie nodig. Dit is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook nog eens voor het milieu een stap voorwaarts.

Soorten isolatie van de vloerverwarming

Op welke wijze er isolatie aangebracht zal worden, is afhankelijk van de huidige situatie. Dat iedere vloerverwarming een vorm van isolatie nodig heeft is wel duidelijk.

  • Nieuwbouw
  • Renovatie

Bij nieuwbouw is het natuurlijk makkelijk en kan er vooraf rekening met gehouden worden. De opbouwhoogte is dan geen probleem. Vaak zien we dan ook dat door de gehele woning vloerverwarming word aangebracht en dat er geen radiatoren meer nodig zijn. Hierbij wordt ook direct de vloerisolatie goed toegepast en is het niet meer nodig om achteraf moeilijk te gaan doen over de isolatie.

De grootste vraag gaat over isolatie op het moment dat er een vloerverwarming geplaatst word in een bestaande woning. Hierbij zal het vloerverwarmingssysteem en de huidige vloer belangrijk zijn. Bij het plaatsen van vloerverwarming is er altijd een opbouwhoogte. Deze kan uiteenlopen van enkele centimeters tot 30 centimeter. Het onderdeel isolatie is hierbij ook een grote factor. Op het moment dat er weinig ruimte is qua opbouwhoogte, word er vaak gekozen voor een droogbouwsysteem. Belangrijk is dat hierbij er isolatiefolie onder de matten wordt aangebracht.

Dit geldt ook bij een natbouwsysteem, de isolatie zal op de ondergrond moeten worden geplaatst. Gevolgd door de buizen op een krimpnet waarna er cement overheen wordt gedaan. Past daarna komt de daadwerkelijke vloer aan de beurt.