Subsidies

Vloerisolatie is één van de goedkoopste manieren om je huis te isoleren, maar toch kunnen de kosten hiervoor flink oplopen. Dit geldt ook voor vloerverwarming, echter zijn er geen specifieke subsidies hiervoor. Er zijn gelden beschikbaar gesteld door de overheid om je te helpen met het financieren van deze klus. Voorheen was er echter meer mogelijk en door bezuinigingen kan je je nu voor veel minder subsidies aanmelden. Soms is er echter ook op lokaal niveau nog wel wat beschikbaar en het is zeer de moeite waard om je hier eens in te verdiepen.

1. Lokale subsidies

Het is onmogelijk om alle lokale subsidies te noemen, omdat dit per provincie, gemeente en stad verschilt. Je kan dit wel makkelijk uitzoeken door naar je gemeentehuis te gaan en je goed te laten informeren. Ook de website www.energiesubsidiewijzer.nl kan je hier bij helpen. Om een voorbeeld te geven van de diversiteit heeft Leeuwarden een subsidie beschikbaar voor groendaken terwijl in Zaanstad juist zonnepanelen worden gesteund. Voordat je aan je isolatie begint, zal je dus het één en ander moeten uitzoeken wat betreft lokale subsidies.

2. Landelijke subsidies

Landelijk kan je ook worden gesteund door de Rijksoverheid en dit wordt gedaan door de subsidie energiebesparing eigen huis. Alleen vloerisolatie is hier niet voldoende voor, je moet twee of meer energiebesparende werkzaamheden uitvoeren om in aanmerking te komen voor een bedrag dat kan oplopen tot 20 procent van de totaalkosten. Check ook de website van de Rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl.

Andere mogelijkheden

Er zijn ook andere manieren waarop de overheid mensen wil steunen die hun steentje bijdragen aan een beter milieu. Zo is er een lager BTW tarief van 6 procent voor de arbeidskosten op isolatiewerkzaamheden. Dit scheelt toch 15 procent en wordt door de aannemer op de uiteindelijke factuur verrekend. Ook kan je je vloerisolatie betalen door het nemen van een groene lening. Als je het geld dat je leent voor je isolatie gebruikt, kan je dit terugbetalen met een lager rentepercentage. Je mag tussen de €2500 en €25.000 lenen en dit terugbetalen met 3 tot 3,5 procent rente.